Hozzávalók 4 személyre
1 db sertés tüdő
1 db sertés szív
1 db sertés lép
8 gerezd fokhagyma
1 db vöröshagyma
3 db babérlevél
30 szem egész feketebors
Ízlés szerint só
ízlés szerint mustár
140 g tejföl
1 ek sertés zsír
3 ek kristálycukor
1 db citrom
4 ek liszt (vagy több)
ízlés szerint őrölt fekete bors néhány karikázott savanyú uborka
Elkésszítés
A vaddisznó tüdőt, szívet, lépet (amiket én zsigerelésnél nem dobok a rókáknak, vagy a kutyának), a vöröshagymát, a fokhagymával, egész borssal, babérlevéllel feltesszük főni, annyi vízben amennyi ellepi. Addig főzzük lassú tűzön, míg megpuhul. Ha a tüdő feljön a tetejére, időnként forgassuk meg, hogy mindkét oldala jól főjjön meg. Kb másfél 2 óra. A tüdőt böködjük meg hústűvel többször, hogy kijöjjön belőle a levegő. Míg ez fő elkészítjük a zsemlegombócokat.
A főzőléből kiszedjük a megfőtt belsőségeket. Kihalásszuk a babérleveleket és a borsot, majd botmixerrel összepürésítjük benne hagymákat, de ha úgy jobban tetszik simán le is szűrhetjük.
Eltávolítjuk a tüdő nagyobb hörgőit és felcsíkozzuk. Felkockázzuk a szíveket is.
A zsíron a cukrot megkaramelizáljuk, hozzáadjuk a lisztet és felöntjük a főzőlé egy részével. Én 1,5 l-t használtam fel.
Beletesszük az összevágott belsőségeket.
Mehet bele a mustár, amit én a levéből hozzámerítve egyneműsítek és úgy keverem hozzá.
Citromlé, ízles szerint só, bors uborka karikák.
Folyamatos kóstolás, ízesítés a kívánt savanyú íz eléréséig. Ízlés szerint ecet, de el is hagyható.
Ha nem elég sűrű, készítsünk még világos rántást és a főzőléből húzzuk fel. Végül egy kis doboz tejföl 3/4-e, mert a többit tálaláskor tesszük rá. Simára keverjük és a levével hőkiegyenlítünk. Egyet rottyantunk rajta és tálalhatjuk is gombócokkal, tejföllel.