hozzávalók / 6 adag
A leveshez
- 60 dkg dámvad comb, vagy lap
- 30 dkg vereshagyma
- 2 nagy db sárgarépa
- 1 nagy db fehérrépa
- 1 kis db zeller
- 40 dkg burgonya (hámozva)
- 1 ek őrölt pirospaprika (csapott, édes)
- 0.5 ek csípős pirospaprika
- 1 hegyes erős paprika
- 1 ek só (csapott)
- 1 teáskanál köménymag
- 2 db babérlevél
- 1 teáskanál feketebors
- 1 kis db paradicsom
- 1 db tv paprika
- 3 gerezd fokhagyma
- 2 ek sertészsír
- 0.5 csokor petrezselyem
- 2.5 l víz
A csipetkéhez
- 1 db tojás
- 80 g liszt
- 1 teáskanál só
elkészítés
- A hagymákat kis kockára vágjuk. A húst lehártyázzuk, leöblítjük, majd 2 cm-es kockára daraboljuk.
- A zsírt felhevítjük, megfonnyasztjuk benne a hagymát, majd félrehúzzuk, a fűszerpaprikákkal összekeverjük, felöntjük 1,5 dl vízzel, majd a vizet elfőzve, zsírjára pirítjuk.
- Ekkor hozzáadjuk a dámhúst, és kevergetve pirítjuk. Sózzuk, borsozzuk, köménnyel megszórjuk, hozzáadjuk az áttört fokhagymát, a kis kockára vágott paradicsomot, a kicsumázott egész paprikát, babérlevelet, hegyes erőset.
- Fedővel lefedve saját levében 90 percet főzzük. Elkészítjük a csipetkét.
- Ezután kerülnek bele a zöldségek: a karikára vágott sárga- és fehérrépa, a félbevágott zeller, burgonya, az aprított petrezselyem, felöntjük 2 l -2.5 l vízzel.
- Letakarva további 50 percet főzzük. Beletesszük a csipetkét, és 10 perc alatt készre főzzük.