Dám gulyás

hozzávalók / 6 adag

A leveshez

  • 60 dkg dámvad comb, vagy lap
  • 30 dkg vereshagyma
  • 2 nagy db sárgarépa
  • 1 nagy db fehérrépa
  • 1 kis db zeller
  • 40 dkg burgonya (hámozva)
  • 1 ek őrölt pirospaprika (csapott, édes)
  • 0.5 ek csípős pirospaprika
  • 1 hegyes erős paprika
  • 1 ek  (csapott)
  • 1 teáskanál köménymag
  • 2 db babérlevél
  • 1 teáskanál feketebors
  • 1 kis db paradicsom
  • 1 db tv paprika
  • 3 gerezd fokhagyma
  • 2 ek sertészsír
  • 0.5 csokor petrezselyem  
  • 2.5 l víz

A csipetkéhez

  • 1 db tojás
  • 80 g liszt
  • 1 teáskanál só

elkészítés

  1. A hagymákat kis kockára vágjuk. A húst lehártyázzuk, leöblítjük, majd 2 cm-es kockára daraboljuk.
  2. A zsírt felhevítjük, megfonnyasztjuk benne a hagymát, majd félrehúzzuk, a fűszerpaprikákkal összekeverjük, felöntjük 1,5 dl vízzel, majd a vizet elfőzve, zsírjára pirítjuk.
  3. Ekkor hozzáadjuk a dámhúst, és kevergetve pirítjuk. Sózzuk, borsozzuk, köménnyel megszórjuk, hozzáadjuk az áttört fokhagymát, a kis kockára vágott paradicsomot, a kicsumázott egész paprikát, babérlevelet, hegyes erőset.
  4. Fedővel lefedve saját levében 90 percet főzzük. Elkészítjük a csipetkét.
  5. Ezután kerülnek bele a zöldségek: a karikára vágott sárga- és fehérrépa, a félbevágott zeller, burgonya, az aprított petrezselyem, felöntjük 2 l -2.5 l vízzel.
  6. Letakarva további 50 percet főzzük. Beletesszük a csipetkét, és 10 perc alatt készre főzzük.