Drótszőrű Magyar Vizsla (FCI 239)

239 sz. FCI standard

DRÓTSZŐRŰ MAGYAR VIZSLA 

Származása:

Magyarország

Felhasználása:

A vizsla sokoldalúan használható vadász-munkakutya. Mezőn, erdőben és vízben egyaránt használhatónak kell lennie; az alábbi jellemző tulajdonságokkal rendelkezik:

– kiváló szaglás

– határozott vadmegállás

– apportkészség

– az úszónyom célratörő, a víz szeretetével párosuló követése

A nehéz terepet, és a szélsőséges időjárási viszonyokat egyaránt jól tűri. Munkabíró vadász-munkakutya minőségében a lövéstől és a vadtól való félelem, a vadmegállás illetve az elhozási készség éppúgy nem kívánatos, mint a vízszeretet hiánya. Problémamentes természete és alkalmazkodóképessége miatt lakásban is könnyen tartható.

FCI besorolása:

VII. csoport Vizslák

1. szekció Kontinentális vizslák

Munkavizsgára kötelezett

Rövid történeti áttekintés:

A drótszőrű magyar vizsla a XX. század harmincas éveiben a drótszőrű német vizslával való keresztezés révén alakult ki. Fajtajegyei azonosak a rövidszőrű magyar vizsláéval.

Általános megjelenés:

Élénk, zsemlesárga színű, száraz és szikár, a rövidszőrű magyar vizsláénál robosztusabb testfelépítésű. Megjelenése egy mindenes vizsla kitartását, munkabírását és igénytelenségét tükrözi.

Fontos méretarányok:

– a testhossz kissé meghaladja a marmagasságot

– a mellkasmélység valamivel kisebb, mint a marmagasság fele

– a fang valamivel rövidebb, mint a fejhossz fele

Viselkedés és jellem:

Hűséges, könnyen tanítható, önérzetes, a durva bánásmódot nem tűrő fajta. Vezetőjével kapcsolatot tart, szenvedélyesen kereső, kitartó, jó orrú, szilárdan álló.

TESTFELÉPÍTÉS

1. Fej

Agykoponya:

Koponya: Mérsékelten széles, enyhén domború. A fejtetőt enyhe homlokárok választja ketté középen, a mérsékelten fejlett nyakszirtcsonttól a stop felé. A szemboltívek közepesen fejlettek.

Stop: Mérsékelt

Arckoponya:

Orrtükör: Széles és jól fejlett orrtükör minél tágabb orrlyukakkal. Az orrtükör sötétebb árnyalatban harmonizál a szőrzet színével.

Fang: Tompa, nem elhegyesedő, erős állkapcsokkal, nagyon izmos. Az orrhát egyenes.

Állkapocs/Fogak: Erős állkapcsok tökéletes, szabályos és teljes ollós harapással, a felső metszőfogsor hézag nélkül zár az alsó fölé. A fogak csaknem egyenesen állnak az állkapocsban; a fogképlet szerinti 42 egészséges foggal.

Pofa: Erős, jól izmolt.

Szemek: Kissé oválisak, közepes nagyságúak. A szemhéjak jól a szemgolyóra simulnak. Tekintete élénk, értelmes. A szemszín a szőrzet színével harmonizál, a sötétbarna szemek részesülnek előnyben.

Fülek: Kissé hátul és középmagasan tűzöttek. A fül lebenye finom, a pofához simul, lefelé kerekített V-alakban végződik. Füle valamivel rövidebb, mint a rövidszőrű magyar vizsláé.

2. Nyak

Középhosszú, az összképpel harmonizáló. A tarkó nagyon izmos és enyhén ívelt. A toroktájék száraz.

3. Törzs

Mar: Kifejezett és izmos.

Hát: Szilárd, jól izmolt, feszes és egyenes. Az izomzatnak fednie kell a tövisnyúlványokat.

Ágyék: Rövid, széles, feszes, izmos, egyenes, vagy kissé ívelt. A hát és az ágyék közti átmenet feszes és tömör.

Far: Széles és megfelelően hosszú, nem röviden csapott, a farok felé enyhén lejt, jól izmolt.

Mellkas: Széles és mély, jól kifejezett, izmos és közepesen telt előmellel; lehetőleg messzire hátranyúló szegycsonttal. A szegycsontnak és a könyökizületnek azonos magasságban kell lennie. A bordák mérsékelten íveltek. A hátsó bordák jól lenyúlóak.

Alsó vonal: Elegáns ívben enyhén felhúzottan halad hátrafelé, feszes.

4. Farok

Középmagasan tűzött, tövénél vastag, azután elvékonyodó. Azokban az országokban, ahol a törvény kurtítási tilalmat nem ír elő, a vadászatra való felhasználás érdekében 1-ed részét levágják. Ha a farok nem kurtítható, akkor a csánkig ér, kissé kard alakban hordja. Mozgás közben vízszinteshez közel megemeli. A farok szőrrel jól, és vastagon fedett.

5. Végtagok 

Elülső rész:

Általános: Elölről nézve a végtagok párhuzamosak, oldalról nézve függőlegesek és jól a test alá helyezettek. Jó csontozat és erős izomzat jellemzi.

Lapocka, váll: A lapocka hosszú, dőlt és hátrafelé laposan felsimul. Mozgás közben rugalmas. Erős, száraz izomzat. A lapocka és a felkar között jó szögellés.

Felkar: Lehetőleg hosszú, és jól izmolt.

Könyök: Testhez simuló, de nem odapréselt, sem kifelé, sem befelé nem fordul. A felkar és az alkar között jó szögellés.

Alkar: Hosszú, egyenes, megfelelően izmolt. Erős, nem durva csontok.

Elülső lábtőizület: Száraz, feszes.

Elülső lábközép: Rövid, csak nagyon enyhén dőlt.

Elülső mancsok: Kissé oválisak, szorosan egymáshoz fekvők, megfelelően boltozatos, erős lábujjakkal. Erős, barna színű karmok. Kemény, ellenálló, palaszürke talppárnák. Állás és mozgás közben a mancsok párhuzamosak.

Hátulsó rész:

Általános: Hátulról nézve a végtagok egyenesek és párhuzamosak. Jó szögellése, erős csontok.

Comb: Hosszú és izmos. A medence és a comb között jó szögellés.

Térd: A comb és a lábszár között jó a szögellés.

Lábszár: Hosszú, izmos és inas. Hossza közel azonos a comb hosszával. Jó szögellés a lábszár és a hátulsó lábközép között.

Csánk: Erős, száraz és inas, aránylag alacsonyan helyeződő.

Hátulsó lábtő: Függőleges, rövid és száraz.

Hátulsó mancsok: Kissé oválisak, szorosan egymáshoz fekvők, megfelelően boltozatos, erős lábujjakkal. Erős, barna színű karmok. Kemény, ellenálló, palaszürke talppárnák. Állás és mozgás közben a mancsok párhuzamosak; ugyanolyanok, mint az elülsők.

6. Mozgás

Jellegzetes járásmódja a lendületes, könnyed, elegáns, térölelő ügetés nagy tolóerővel, és ennek megfelelő előrelépéssel. Mezei kereséskor kitartó vágta. A hát szilárd, a felső vonal nem tér el a vízszintestől. Jól felegyenesedett tartás. A poroszkálás nem kívánatos.

7. Bőr

Feszes, redőket nem képez, jól pigmentált.

8. Szőrzet

Drótszőrű, testhez simuló, erős szálú, sűrű és fénytelen. A fedőszőr 2-3 cm hosszú, az aljszőr sűrű és víztaszító. A hosszú szőrzet nem rejtheti el a test formáit. Erőssége és sűrűsége révén a szőrnek a lehető legjobb védelmet kell nyújtania az időjárás hatásai és a sérülések ellen. A végtagok alsó részein, a mellkas és has alsó részein puhább, rövidebb és kissé vékonyabb; a fejen és fülön rövidebb és egyúttal sötétebb; sűrű, de nem puha a szőrzet.

A kiálló szemöldökök hangsúlyozzák a stopot. Ez, és az erős, de nem túl hosszú /2-3cm/, lehetőleg kemény szakáll a fang mindkét oldalán kiemelik a határozott arckifejezést. A nyakér két oldalán V-alakú kefék találhatók.

Szín: A zsemlesárga különböző árnyalatai. A fül egy árnyalattal sötétebb lehet, egyébként egységes. Vörös, barnás és világos árnyalatok nem kívánatosak. Kisebb fehér folt a mellen, vagy a toroktájékon, melynek átmérője nem lehet nagyobb, mint 5 cm, valamint fehér tűzések az ujjakon nem számítanak hibának. Az ajkak és a szemhéjak színe megegyezik az orrtükör színével.

9. Méret

Marmagasság:

Kanok: 58-64 cm

Szukák: 54-60 cm

A marmagasság növelése nem cél, kívánatos a középméretekre való törekvés. Azonban a statikus és dinamikus egyensúly és a szimmetria sokkal fontosabb, mint a centiméterekben kifejezett méretek.

10. Hibák

Az előbb említett pontoktól való minden eltérés hibának tekintendő, amely értékelésének pontos arányban kell állnia az eltérés fokával.

11. Kizáró hibák

– A nemi jellegtől való durva eltérés

– Nem típusos fej

– Foltos orrtükör

– Lógó, vagy nyáladzó ajak

– Előre-, vagy hátraharapás, keresztharapás valamint ezek összes átmeneti formája

– Egy, vagy több fog hiánya: a metszőfogak és/vagy szemfogak, a 2-4. előőrlők, és/vagy az 1-2. őrlők közül, kettőnél több P1 hiánya; az M3-masokat nem veszik figyelembe. A nem látható fogak hiányzó fognak számítanak.

– A fogsoron kívüli plusszfogak

– Farkastorok, nyúlszáj

– Világossárga szemek, nagyon laza szemhéjak. Entropium, Ektropium, Distichiasis /kettősen helyezett szempillasor/

– Kifejezett nyaklebernyeg

– Fattyúköröm

– Súlyosan hibás mozgás

– Vékony szőrzet. Hiányzó aljszőr. Hosszú, puha, selymes, gubancos, göndör vagy gyapjúszerű szőr. Hiányzó kefe a végtagokon.

– Nem típusos szőrzet

– Sötétbarna vagy viaszsárga szín /akár a bőrön, akár a nyálkahártyán/. Tarkaság. Nem egységes szín, 5 cm-nél nagyobb mellfolt.

– Fehér mancsok

– Pigmenthiány a bőrön, a szemhéjakon és az ajkon egyaránt.

– 2 cm-nél nagyobb méretbeli eltérés

– Mindenfajta ideggyengeség

Utólagos megjegyzés:

A kanoknak két, teljes egészében a herezacskóban elhelyezkedő, szemmel láthatóan normálisan fejlett herével kell rendelkezniük.