Vaddisznó pájsli

Hozzávalók 4 személyre

1 db sertés tüdő

1 db sertés szív

1 db sertés lép

8 gerezd fokhagyma

1 db vöröshagyma

3 db babérlevél

30 szem egész feketebors

Ízlés szerint só

ízlés szerint mustár

140 g tejföl

1 ek sertés zsír

3 ek kristálycukor

1 db citrom

4 ek liszt (vagy több)

ízlés szerint őrölt fekete bors néhány karikázott savanyú uborka

Elkésszítés

A vaddisznó tüdőt, szívet, lépet (amiket én zsigerelésnél nem dobok a rókáknak, vagy a kutyának), a vöröshagymát, a fokhagymával, egész borssal, babérlevéllel feltesszük főni, annyi vízben amennyi ellepi. Addig főzzük lassú tűzön, míg megpuhul. Ha a tüdő feljön a tetejére, időnként forgassuk meg, hogy mindkét oldala jól főjjön meg. Kb másfél 2 óra. A tüdőt böködjük meg hústűvel többször, hogy kijöjjön belőle a levegő. Míg ez fő elkészítjük a zsemlegombócokat.

A főzőléből kiszedjük a megfőtt belsőségeket. Kihalásszuk a babérleveleket és a borsot, majd botmixerrel összepürésítjük benne hagymákat, de ha úgy jobban tetszik simán le is szűrhetjük.

Eltávolítjuk a tüdő nagyobb hörgőit és felcsíkozzuk. Felkockázzuk a szíveket is.

A zsíron a cukrot megkaramelizáljuk, hozzáadjuk a lisztet és felöntjük a főzőlé egy részével. Én 1,5 l-t használtam fel.

Beletesszük az összevágott belsőségeket.

Mehet bele a mustár, amit én a levéből hozzámerítve egyneműsítek és úgy keverem hozzá.

Citromlé, ízles szerint só, bors uborka karikák.

Folyamatos kóstolás, ízesítés a kívánt savanyú íz eléréséig. Ízlés szerint ecet, de el is hagyható.

Ha nem elég sűrű, készítsünk még világos rántást és a főzőléből húzzuk fel. Végül egy kis doboz tejföl 3/4-e, mert a többit tálaláskor tesszük rá. Simára keverjük és a levével hőkiegyenlítünk. Egyet rottyantunk rajta és tálalhatjuk is gombócokkal, tejföllel.