HOZZÁVALÓK
- 1 kg vaddisznóhús (borda, nyak, lap)
- 1 szép darab marha velőscsont
- 1 nagy fej vöröshagyma – egészben, behasítva
- 4-5 gerezd fokhagyma
- 30 dkg vegyes leveszöldség (sárgarépa, fehérrépa) hosszú vékony szeletekre hasítva
- 1 zeller – egészben
- 1 csokor zöldpetrezselyem
- 1 evőkanál egész feketebors
- 1 paprika (csípős) egészben
- só
- 25 dkg száraz levestészta (cérnametélt, csiga)
ELKÉSZÍTÉS
A velős csontot megmosom, a két végét vastagon megsózom. A megmosott, lehártyázott húst, valamint a velőscsontot egy nagy fazékba felteszem. kb. 2 liter vízzel, felforralom, a keletkezett habot szűrővel leszedem, majd hozzáadom a sót, az egész borsot, majd csendesen főzöm kb. 2 órát. Ezután hozzáadom az összes további zöldséget, és puhulásig kis lángon főzöm. Főzés közben utána sózom, további őrölt fekete borssal ízesítem.
Amikor megfelelőnek találom, a zöldséget kiveszem belőle, a levest hagyom pihenni tálalásig.
Közben sós, olajos vízben kifőzöm a levestésztát. Leszűröm, vízzel leöblítem, külön tálban kínálom a leveshez.
- fogás
- A velős csontból a velőt kiütjük, a foghagymával jól átkent pirítós kenyérre kenjük, sózzuk, őrölt feketeborssal fogyasztjuk.
2. fogás
A hús külön reszelt ecetes tormával, mustárral kiváló második fogás.
3. fogás
Tálalásnál a tányérokba teszem a tésztát, a forró levest igény szerinti főtt zöldségekkel rámerem. Igény szerint csípős paprikát, további őrölt borsot kínálok hozzá.